Varför firar vi våffeldagen.
Egentligen är det Mariebebådelsedag och betyder att det är 9månader kvar till jul och var förut en helgdag. Förr kallades även denna dag för Vårfrudagen som tidigare var Vår Fru för jungfru Maria. Men i Sverige har vårfrudagen i folkmun omformats till våffeldagen vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag.
Här kommer ett par goda, matiga och hälsosammare tips som topping till just eran våffla.
Våffla med räkröra.
Räkröra
Portioner
4portioner
Förberedelse
15minuter
Ingredienser
200g Handskalade räkor i lake (spara 50gram till dekoration).
1 dl majonäs
1/4 hackad rödlök
Lite pressad citron
Salt och peppar
1/4 skivad rödlök
Bladsallad
Kaviar
Färsk timjan
Skär citronen i några klyftor eller skivor.
Gör så här:
- Häll upp 200gram räkor i ett durkslag. Låt dem rinna av lite.
- Skala rödlöken och skär ungefär 1/4 av rödlöken i fina lökringar och lägg åt sidan.
Tar den andra 1/4 och finhackar lök till räkröran.
- Lägg majonnäsen i en skål, häll i den finhackade löken, pressa i lite citron, salt och peppar, blanda runt. Lägg i 150gram räkor.
- Gör smeten till våfflorna enligt förpackningen. Själv valde jag Kungsörnens Kejsarvåfflor.
- Ta en färdiggräddad våffla. Lägg lite bladsallad på våfflan, toppa med en sked räkröra.
Dekorera med lite rödlök, färska räkor, 1tsk rom, citronklyfta och lite timjan.
Våffla med keso
Gör så här:
- Grädda våfflorna enligt förpackningen
- Lägg på en sked Vanilj Keso
- Skiva lite färska jorgubbar och dekorera snyggt.