Hej, nu finns det äntligen tid att skriva lite här.
Halva påsken har redan passerat och min semester har mestadels gått till att fixa i ordning med min lilla studiestuga/ gäststuga. Det tar mycket längre tid än vad man tror att renovera. Jag har i stor sätt gjort det mesta själv. Sågat all panel på på insidan, fixat smygarna och foderna och satt upp dem. Clas hjälpte mig med taket och golvet. Så det har inte funnit så mycket tid till varken träning eller bloggande som jag hade tänkte mig.
Shoppingtur till IKEA.
I fredags blev det en tur till IKEA i Bäckebol. Vi behövde köpa ev. 2 gästsängar till stugan. Något litet klaffbord, någon skrivbordsstol, ev. en garderob/ byrå var planen att vi skulle inhandla.
Mycket diskuterande fram och tillbaka.
Det blev till slut en beige bäddsoffa med 2 täcken och kuddar, soffbord, 2 Norrnäs stolar, tavlor, lampor, lite fejk blommor, gardiner och rullgardiner. Allt gick i naturliga färgskalor. Prislappen ska vi inte tala om.
Men nu är det nästan klart. Hela fredags kvällen gick sedan åt att skruva ihop möblerna och sätta upp rullgardinerna och vanliga gardinerna.
Påskafton
Igår fick jag arbeta extra i vår butik i Kungsten. Det var trevligt att få arbeta med A. Det är något år sedan vi arbetade tillsammans, men vi är ett bra team. Det är väldigt lätt att prata med henne, om allt och inget.
Väl hemma, var det dags att göra i ordning till den försenade påsk lunchen. Jag började med min kalla Räk- och laxpaj, som är så gudomligt god. Receptet kommer här nedan. Under tiden kokade jag äggen till det som skulle bli ägghalvor.
Hela familjen hjälpte till och fixade. Dottern dukade bordet med fin tallrikar, glas och bestick. Sedan skar hon hotdogsen till grisfötter och stekte dem med de köpta köttbullarna.
Sonen kokade färskpotatisen och gjorde laxröran av varmrökt lax, majonnäs, gräddfil och salt och peppar.
Vår påsklunch:
- Färskpotatis
- Matjesill
- Gräddfil
- Kallrökt lax
- Varmrökt lax
- Romsås gjord på 0,5dl majonnäs, 0,5dl gräddfil, 1msk stenbitsrom och en nypa salt.
- Laxröra gjord på 150gram varmrökt lax, 1dl majonnäs, salt och peppar.
- Kall Räk- och laxpaj (recept nedan).
- Ägghalvor med Kalles kaviar, majonnäs, räkor, rom och finhackad rödlök.
- Kokta varma ägg (kokade med rödlöksskal).
- Kavring, tunnbröd och lite kex.
- Brieost och färskost.
- Törley rosé, öl och äpplemust.
Till efterrätt så blev det glass med maränger, daimkulor, färsk ananas och hallon.
Kall räk och laxpaj
4 portioner
20 min
1h varav 25min i ugn
Ingredienser<br>
1,5dl vetemjöl
75gram smör
1msk vatten
150gram Kallrökt lax
150gram skalade räkor
1dl majonnäs
0,5dl creme fraiche/ gräddfil
1msk rom
0,5 finhackad rödlök
Smaksätt med salt, peppar och italiensk salladskrydda.
Gör så här:
- Sätt på ugnen 200grader.
- Mixa ihop mjöl, kallt smör och vatten till en deg. Använd gärna en hushållsassistent med kniv. Kör ihop den till en deg. Tryck ut degen i en lagom stor pajform ca, 20*20cm. Nagga botten med en gaffel.
- Sätt aluminiumfolie runt kanten och grädda den 10min. Tar sedan bort folien och grädda ytterligare i 15min, håll koll så den inte bränns.
- Under tiden pajskalet gräddas så förbereder du röran.
- Skär laxen i mindre bitar, finhacka rödlöken. Blanda lax, räkor, majonnäs, gräddfil, rödlök, rom i en bunke. Ställ röran kallt under tiden.
- Låt pajskalet svalna lite innan du fyller det med röran.
Denna paj är otroligt god. Mycket omtyckt av både mig och Clas, då vi har gjort den många gånger tidigare. Denna pajen passar även bra till en fredagskväll med grönsallad, bröd, smör tillsammans med ett glas vitt vin.